První rychlovarné konvice vznikly 1891 a způsobovali různé zkraty a vesměs byli nebezpečné a skýtali možnost poranění elektrickým proudem. Doba pokročila a od stočených spirál, na kterých se usazoval vodní kámen přešli rychlovarné konvice k plochým dnům s ukrytou topnou spirálou, a dokonce se zbavili i otravné šňůry, která zůstala na podstavci, a to už od roku 1986.
O té doby se její provedení vystřídalo nejen v různých tvarech, ale zejména v materiálech. Kov vystřídal plast a ten stále častěji nahrazuje sklo v kombinaci s nerezem, které je tak nejlepším možným řešením, protože do vody nevylučuje žádné škodlivé látky, jako kupříkladu právě různé druhy plastu. Přibyli i ochranná sítka na čaj i na vodní kámen, a její design se změnil k nepoznání.
Co se jejího výkonu týče, ten doznal snad největších změn. Její první zásuvková varianta vařila vodu dlouhých 12 minut. Dnes ji uvaříme i méně než za minutu. Neméně důležité jsou ochranné prvky. Vypnutí konvice při dosažení 100 stupňů je dnes už standardem. Skvělým doplňkem je akustický signál při dosažení bodu varu, ukazatel minimálního a maximálního množství vody, pojistka vypnutí konvice při absenci vody.
Dodnes patří k nejpoužívanějším kuchyňským spotřebičům, a proto je vhodné se při výběru informovat o všech parametrech, nebo alespoň pročíst uživatelské recenze, abychom se tak lépe v jejich široké nabídce zorientovali, a nevybírali pouze podle designu nebo barevného provedení.
V letošním roce lze ty nejlépe hodnocené sehnat už za cenu 1400 korun, ty skleněné už do 400,- korun, což už je velice přívětivá cenová hladina a v poměru cena kvalita právě ony v tomto období vedou žebříčky prodejnosti. Mají nadčasový design, dokonalé provedení, rychlé ohřátí vody na požadovanou teplotu nastavitelnou regulací ohřevu, které využijí nejen maminky s malými dětmi.